Før et kirurgisk inngrep er det anbefalt at man ikke tar fiskeolje eller ibuprofen(ibux). Dette kan øke blødningen fra et sår og gjøre at inngrepet tar lengre tid samt et mindre pent kosmetisk resultat.

Før inngrepet et det også lurt at man dusjer hele kroppen og legger seg i nytt sengetøy. Før timen tar man på seg rent tøy. Dette for å redusere infeksjonsfaren.

Etter inngrepet:

Til deg som har et operasjonssår – Pasientinformasjon

Smertestillende Paracet 500 mg 1-2 tab x 4 ved behov. Dette kan være lurt å ta en time etter inngrepet da bedøvelsen ofte slutter å virke.

Forsiktig med fysisk aktivitet i 2 uker med muskulatur som omfatter området. Samt kaffe og te unngås dersom kirurgi er utført i ansikt. Dette for det beste kosmetiske resultatet.

Sårkontroll og suturfjerning hos fastlege om, avhengig av hvor inngrepet er utført: På hodet skal stingene fjernes etter 5-7 dager.
Ansikt skal stingene fjernes etter 4-5 dager.
Fingre etter 7-10 dager.
Ellers 10-14 dager. Du må bestille time selv

Dersom det er tegn til infeksjon i sårskaden er det viktig å ta kontakt med lege. Tegn til infeksjon er rødhet, hevelse, puss/verk, smerter og/eller feber

Alt som fjernes sendes inn for mikroskopiundersøkelse ved spesialist i patologi. Svar på prøver sendes ut 2-4 uker etter takningsdato. Dersom positiv svar kontaktes du om videre plan og behandling.

Et operasjonssår leges vanligvis raskt. Så lenge bandasjen er intakt og ikke gjennomtrukket er det ikke nødvendig å ta den av for å kontrollere såret. Såret skal ha mest mulig ro. Ved behov for å skifte (uansett type bandasje du har) kan Mepore bandasjer kjøpes på ditt nærmeste apotek.

Du skal skifte bandasje / se på såret ved:

• Gjennomtrukket bandasje (av blod/sårvæske)

• Våt/fuktig/utett bandasje

• Nyoppståtte smerter i operasjonssåret

• Feber

Husk å vaske hendene før du skifter bandasje. Bandasje som ligger på ved hjemreise: Mepore. Du kan dusje med bandasjen som allerede ligger på (gjelder fra 48 timer etter operasjon). Skift våt bandasje umiddelbart etter dusj og legg på ny.

Alginatbandasje. Denne bandasjen er vanntett og kan ligge på så lenge den er intakt, også frem til stingene/agraffer skal seponeres.

Skulle det oppstå lekkasje eller tegn til infeksjon må den skiftes.

Du må ta kontakt med Bekkestualegene per telefon eller med Legevakten ved:

• Feber

• Økende smerter i såret

• Rødhet og hevelse

• Væske fra såret

• Dersom du er usikker på noe