Kalsium (= Kalk) Kalsium er et mineral som for det meste finnes i skjelettet. Kalsium er med på å gi skjelettet styrke, og er nødvendig for god funksjon av muskler og nerver. Kilder til kalsium er hovedsakelig melkeprodukter, men finnes også i mindre mengder i andre matvarer (grønne bladgrønnsaker, bønner, nøtter). Kroppen nyttiggjør seg bedre kalsium fra kost enn fra tilskudd. Anbefalt daglig inntak kalsium (kost + tilskudd): 1000 mg. Ved nyresvikt, bruk av digitalis eller vanndrivende anbefales ofte en lavere døgndose kalsium.

Vitamin D D-vitamin er et fettløselig vitamin som er viktig for opptak av kalsium fra tarmen og nyrene. Det bidrar til oppbygning og vedlikehold av beinvev, samt normal muskelfunksjon og et godt immunforsvar. Kilder til vitamin D er fet fisk, tran, egg og D-vitamin berikede matvarer som smør, margarin og enkelte melkeprodukter. I tillegg danner kroppen eget D-vitamin når solen skinner på huden. I Norge er det kun i sommermånedene (april-september) at solen har tilstrekkelig intensitet til at denne produksjonen skjer. Anbefalt vitamin D nivå ved benskjørhet er 75-100 nmol/L. Minimum inntak 20 mikrogram (µg) (=800 IE) daglig.

Kalsium/Vitamin D tilskudd Det finnes en rekke kosttilskudd på markedet, både med og uten resept. Generelt sett inneholder de reseptfrie tilskuddene mindre vitamin D enn tilskudd på resept.

Eksempler på vanlige reseptbelagte Kalsium/Vitamin D tilskudd: Tablettene kommer i ulike kombinasjoner med kalk og vitamin D. Den vanligste doseringen er 500 mg/ 400 IE (10 µg), men noen ganger er doseringen høyere (500 mg/800IE eller 1000 mg/800 IE). Noen ganger anbefales høyere dose, spesielt hvis man ikke har melkeprodukter i kosten, et ensidig kosthold eller har redusert opptak av næringsstoffer. Calcigran Forte er en tyggetablett som også kan suges på. Calcipos-Vitamin D er en vanlig svelgetablett.

Ved Vitamin D mangel vil du få beskjed hvor mye tilskudd du skal ta. Det finnes mange ulike vitamin D tilskudd, for eksempel tran, D-pearls, Nycoplus D3-vitamin 20 µg tabletter eller andre håndkjøpspreparater. Vitamin D finnes også som dråper og i injeksjonsform.

Hentet fra EK Diakonhjemmet

Informasjonen du finner på Bekkestualegene.no er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos autorisert helsepersonell.